top of page

Cerrahi kılavuz (kapalı cerrahi) ile 3 boyutlu implant yerleştirilmesi nedir?




Cerrahi implant klavuzu hazırlamak üzere 3 boyutlu Dental Tomografi ile elde edilen görüntüler bilgisayar ortamında robotik çene görüntüleri haline dönüştürülür. Robotik çene görüntüsü üzerinde sanal implant uygulaması gerçekleştirilir. Sanal olarak yerleştirilen implantların hasta ağzına yansıtılabilmesi için kişiye özel implant kılavuzları hazırlanır.

Hazırlanmış olan cerrahi kılavuzlar yardımıyla implantların ideal pozisyonda yerleştirilmesinin önemi, protezlerin yapısı esnasında ortaya çıkar. Hastalar ilk beklentisi sağlıklı dişlerle çiğneme yapabilmek ve gülümseyebilmektir. Bunun sağlanabilmesi için çene kemiği içine yerleştirilen implantların pozisyonları ve açıları ideal bir protez yapımı için çok önemlidir. Ancak doğru pozisyon ve açıda yerleştirilmiş implant üzerine çiğneme fonksiyonunu ve estetiği tam olarak sağlanabilen protezler yapılabilir. Bu sayede sağlıklı dişeti ile bütünleşmiş, doğal görünümlü protezlere ulaşabilir.


Cerrahi kılavuzlar implantların doğru pozisyonda yerleştirilmesinin yanı sıra cerrahi işlemin dikişsiz olarak yapılabilmesini de sağlar. Bu teknikle cerrahi işlem süresi minimuma iner ve cerrahi sonrası dişeti iyileşmesi çok kısa sürede gerçekleşir. Aynı zamanda birden çok implant uygulamaları tek seansta ve daha kısa sürede yapılabilir. Bu yöntemle Alt-Üst çene tamamen dişsiz ağızlarda bile minimum 14 adet implant yerleştirilmesine rağmen operasyon sonrası görülebilen yüzde şişlik, ağrı neredeyse hiç oluşmaz. Hasta bir sonra ki gün normal hayatına devam eder.

Cerahi klavuzlar genellikle birkaç implant uygulaması için gerekli değildir ancak özellikle ağızda hiç dişi olmayan ve 10'un üzerinde implant uygulaması yapılacak hastalarda yapılması sayısız avantaj sağlar.

Bu işlemin en büyük dezavantajı ise cerrahi kılavuzun hazırlanması için gereken zaman ve göz ardı edilemeyecek ciddi bir ek maliyet gereksinimidir.


47 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page