top of page

Kemik tozu (Greft) ve zarı (Membrane) uygulaması nedir?




Kemik tozu (kemik grefti) farklı kaynaklardan elde edilebilen, kemik hacminin eksik olduğu bölgelerde kemik oluşumu sağlayan materyallerdir. Bu materyaller büyük çoğunlukla sığır, at gibi hayvansal kökenli ya da kimyasal yöntemlerle elde edilen tam sentetik yapıda olabilir. Ülkemizde ve müslüman ülkelerde domuz kaynaklı kemik tozları bulunmaz. Çok özel durumlarda organ bağışında bulunan insanlardan elde edilen kemik tozlarına da ihtiyaç duyulabilir. Ancak neredeyse tüm dental implant uygulamalarında çok büyük oranda sığır kaynaklı elde edilen kemik tozlarından yararlanılır. Bu kemik tozları zamanla hastanın kendi kemiği halini alır.


Kemik zarları ise uygulanan kemik tozlarının üzerinin kapatılmasını sağlayan ve onları iyileşme süreci sırasında bölgede koruyan materyallerdir. Büyük çoğunlukla kendi kendine eriyen tiptedir. Çok özel durumlarda daha sonradan bölgeden çıkartılması gereken tipte kendiliğinden erimeyen kemik zarları kullanılır. Bunlar kemik iyileşmesinin ardından bölgeden tekrar çıkartılırlar.



Kemik zarları (Membrane) da kemik tozlarına benzer şekilde hayvansal ya da sentetik yolla elde edilirler. Dental implant uygulamaları için en sık olarak hayvansal (Sığır veya At) kaynaklı kollajen kemik zarları kullanılır. Benzer şekilde domuz kaynaklı materyaller müslüman ülkelerde kullanılmamaktadır.

104 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page